Din cronicile unei aniversări autohtone II

De ce România?

Poţi intui răspunsul la această întrebare cu ocazia unei aniversări ieşite din comun, aşa cum m-au obişnuit minionii în ultimii doi ani. „De ce România?” a fost tema acestei aniversări, pe care am aşteptat-o cu toţii încă din iarnă, întrebându-ne oare ce surprize ne mai pregătesc şi anul acesta.

Pentru că drumurile şerpuitoare amintesc de însuşi cursul vieţii, de istoria noastră. Există civilizaţii care ţintesc în sus, pe un drum drept. Noi, românii, şerpuim prin viaţă, ca drumurile ce se pierd prin munţi, puţin umblate.

Mai ales, pentru că pe un astfel de drum afundat în noroi, pierdut în localitatea Colţi din judeţul Buzău, am întâlnit un loc natural, plin de mistere, mistere despre civilizaţii antice ori despre sacralitate, toate dăltuite în piatră austeră, rece, în Arealul Rupestru Aluniş, unde am vizitat două aşezări rupestre existente din vremuri vechi. Am auzit poveşti încărcate de mister despre această regiune, în care nu ştii dacă să crezi sau nu, despre dispariţii stranii, energii ciudate; dar, cert e că România are multe de povestit, multe secrete cufundate în pietrele munţilor, noi trebuie să avem urechi de ascultat. Mai ales că are poveşti pentru oricine: şi pentru cei care aspiră la cutezanţa piscurilor montane, şi cei pentru care mai degrabă adoră nemărginirea mării, şi cei care îşi regăsesc liniile sufletului în alternanţa dealuri-văi.

Poate că, pe parcursul traseului nostru, a nins cu soare, peisajul părând cumva desprins dintr-o poveste. Ninge cu soare peste noi toţi. Poverile şi bucuriile de a fi român se împletesc în aşa fel încât îţi vine să râzi plângând. Să râzi, pentru că ştii că ai o ţară frumoasă. Să plângi, gândindu-te câţi oameni din întreaga lume ar fi putut şti asta, dacă ar fi stat altfel lucrurile.

Aniversarea a fost condimentată, la fel ca în ceilalţi ani, cu clătite, cola, voie bună şi un alt concurs marca minionilor. Însă, a avut mai mult de atât. Ni s-a dat ocazia să intuim, fiecare în felul propriu, răspunsul la „ De ce România?” Pentru mine e simplu, frumos şi fatidic. Pentru că aici ninge cu soare.

Partea I: https://curlylittlewords.wordpress.com/2012/02/12/din-cronicile-unei-aniversari-autohtone/

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.