Zaragoza-Barcelona: despre iluzia reprezentărilor.

Adeseori, când pleci în vacanţă, pleci cu anumite aşteptări în legătură cu locul în care te duci, aşteptări fabricate de ce ai mai auzit de la alte persoane, de informaţiile pe care le-ai adunat tu însuţi despre locul respectiv. Realitatea citadină îţi dă întotdeauna o lecţie.

Zaragoza este un oraş poziţionat exact între Madrid şi Barcelona. Nu este foarte mare, dar are o anumită atracţie pe care nu mă aşteptam să o găsesc într-un oraş care se află oarecum în anonimat, faţă de marile oraşe din Spania. Zaragoza nu se chinuie să te impresioneze, ea îşi duce tăcută existenţa. E treaba ta dacă îţi place ce are de oferit sau nu. Şi are de oferit un centru frumos, biserica Pillar de admirat în toată splendoarea ei de-a lungul râului Ebro, străzi curate.

Barcelona, în schimb, nu pot spune că a fost o dezamăgire. Barcelona este un oraş despre care nu poţi spune că te-ai îndrăgostit de el imediat ce l-ai cunoscut, sau, de partea cealaltă a balanţei, l-ai urât instant. Mie mi-a creat ambele senzaţii, am iubit priveliştea de pe Montjuic şi din parcul Guell, parcul Ciutadella, Barri Gotic cu străduţele lui înguste, am detestat gunoaiele pe care le vedeam pe jos, Rambla mi-a lăsat o impresie de stranietate, nu pot spune dacă mi-a plăcut sau nu, iar Aquariumul a fost o dezamăgire. Sagrada e ceva unic, ciudat, spectaculos, dar despre care nu ştii dacă ţi-a plăcut sau nu- exact spiritul Barcelonei.  Barcelona, spre deosebire de Zaragoza, se chinuie să te facă să o placi, şi dacă nu reuşeşte, nu acceptă asta cu uşurinţă, e în stare să te lovească direct în faţă cu mândria ei catalană.

Din fiecare călătorie înveţi câte ceva, iar eu am învăţat în această vacanţă că imaginea pe care ţi-ai format-o despre un oraş nu corespunde cu oraşul în sine. Şi că e mai bine să nu ai aşteptări mari şi să fii plăcut impresionat la faţa locului, decât să ai aşteptări uriaşe şi să fii dezamăgit de o realitate care nu corespunde cu basmele pe care le citeşti pe internet.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.