Dar tu de ce nu vorbeşti? (II)

Există o anumită putere în cuvintele nerostite. Sigur, le simţi ca nişte pietre sfărâmându-te pe interior uneori, le simţi în gât, arzând acolo să iasă, dar atâta timp cât stau acolo, stă doar în fiinţa ta puterea lor de a răni. Odată rostite, transferi puterea asta în mâinile lumii.

Nu e vorba de control- nu e vorba că mi-aş transforma şi chipul într-o fortăreaţă imposibil de citit. Nu pot ascunde nicio emoţie pe chipul meu ca o carte deschisă. Dar e ceva care mă fascinează în felul în care, adânc îngropate în mine, toate cuvintele astea au un sens aparte- nu extraordinar, ieşit din comun sau mai ştiu eu ce, dar un sens pe care îl înţeleg.  Sens care vine din forma lor abstractă, dar atât de colţuroasă uneori. Dă-le o formă concretă, prin concepte, vorbe, iar lumea se poate juca cu ele ca şi cum ar fi bucăţi de plastilină. Le deformează, după propriul mod de interpretare. Iar unele cuvinte nu merită să fie trecute prin astfel de transformări, ci să rămână arhetipuri.

Nu cred că sunt singura care simte puterea asta a cuvintelor pe care le laşi nerostite.

Vrem să spunem „ Te iubesc şi uneori nu înţeleg cum, de unde”, dar în loc de asta le sărutăm umărul. Şi cuvintele rămân în noi, cu aura lor de puritate şi totodată de sălbăticie.

Vrem să strigăm uneori „ Nu e aşa, mamă, nu sunt insensibil/ă, îmi pasă de tine”, dar ridicăm din umeri şi părem fără inimă, când în noi e prea multă. Iar puterea cuvintelor nerostite e amară în aceste clipe.

Dar mai ales ne agăţăm de puterea asta pentru că odată rostite, cuvintele sunt precum un frisbee. Ceilalţi le aruncă înapoi spre tine, prin alte cuvinte. Şi nimic nu răneşte mai tare decât unele vorbe.

Nu suntem masochişti, prin abţinerea asta. Prin felul în care le lăsăm să ne ardă uneori, nu le dăm voie să se nască de fapt- pentru că soarta cuvintelor constă în concret, nu abstract, alegem durerea familiară, pe care o putem controla. Durere e prea mult spus. Ne alegem frământările care pot fi modelate de noi, nu plastilinele deja modelate de ceilalţi.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.