Ghid de supravieţuire la nunţi pentru introvertiţi

red-wedding-game-of-thrones-murders-wedding-ecards-someecards   Dacă eşti preponderent introvertit/ă, ca mine, atunci bănuiesc că şi tu, după ce ajungi acasă de la birou/facultate/liceu etc, primul lucru pe care îl faci e să să te trânteşti în pat, permiţându-ţi câteva minute în care, pur şi simplu, să „îţi încarci bateria interioară”pentru ca apoi, să continui, în a doua parte a zilei, să rezolvi lucrurile pe care le ai de rezolvat. Şi mai bănuiesc că invitaţia aia la nunta unui prieten/cunoştinţe, care stă pe birou, te face să oftezi puţin. Nu pentru că ai fi o persoană antisocială care urăşte nunţile şi nicidecum pentru că nu te-ai bucura pentru acest eveniment din viaţa lor, ci pur şi simplu pentru că noi, „introvertiţii”, avem nevoie de multă, multă energie interioară, pentru a participa la un astfel de eveniment. E ca o ruptură, ca o întrerupere a modului în care ne petrecem în majoritatea timpului nopţile, şi avem nevoie să adunăm multă energie, pentru că ştim că acolo vor fi multe persoane, majoritatea străine, şi mai ştim că prietenii noştri vor reprezenta şi ei o provocare , forţându-ne, de fiecare dată, să găsim modalităţi creative de a evita ca ei să ne tragă pe ringul de dans.

Pentru că luna asta am mers la două nunţi şi aş fi mers şi la o a treia, dacă nu ar fi intervenit ceva, m-am gândit să împărtăşesc un posibil „ghid de supravieţuire” pentru introvertiţi, la nunţi. Gândiţi-vă că mersul la nuntă e ca şi cum ai fi protagonistul unui joc de acţiune în care fiecare oră petrecută acolo e un alt nivel trecut, iar la finalul jocului, premiul e momentul în care te întinzi în pat, în mediul tău drag.

În primul rând, trebuie să pleci de acasă pregătit, mental, pentru toate momentele de „small talk” care vor apărea. ( Nu ştiu care este termenul exact în română). De fapt, ele sunt salvarea noastră, deşi de obicei nivelul nostru de energie scade drastic când participăm la astfel de discuţii. Dacă nunta implică şi pentru tine un fel de „deghizare”, în sensul că în mod normal te îmbraci de obicei în blugi şi tricouri, e şi mai uşor să porţi astfel de conversaţii. Când te uiţi în oglindă şi parcă vezi pe altcineva, poţi juca mai uşor un rol social. Aşa că fii pregătit ca, cel puţin cu prietenii care stau la aceeaşi masă cu tine, să vorbeşti vrute şi nevrute, să bârfeşti, să porţi astfel de conversaţii care în majoritatea timpului, după ceva timp, te seacă. Când vezi că un prieten de al tău se îndreaptă spre ringul de dans şi se uită fix la tine, ca şi cum ai fi un Pokemon pe care trebuie să îl prindă, angajează-te imediat cu o persoană de la masa ta în astfel de discuţii. Întreabă orice îţi trece prin cap. Astfel, în momentul în care prietenul va ajunge la masă şi va insista să vii să dansezi şi tu, o să vadă că eşti prins în discuţie.

Iar, referitor la această chemare, pe ringul de dans: e clar că nu e valabilă pentru toate persoanele introvertite faptul că evită, pe cât posibil, să ajungă acolo. Multora poate le place să danseze, dar, pentru introvertiţii care ar prefera să participe la o cursă de obstacole în noroi decât să fie acolo, pe ringul de dans, din experienţa mea: nu ai cum să îi convingi pe ceilalţi că nu e nimic în neregulă cu tine, aşa că mai bine nu mai încerca. Refuză, politicos, invitaţiile de a te alătura prietenilor tăi, iar atunci când eşti luat pe sus, cu forţa, pentru că se poate întâmpla asta ( e unul dintre motivele pentru care regret că am slăbit 15 kile-uşurându-le astfel sarcina), stai şi tu puţin acolo, apoi găseşte o cale de a evada. „Trebuie să mă duc la toaletă”. „Uite, un copil drăguţ”. „A, au ieşit X şi Y să fumeze, mă duc şi eu să mai stau cu ei.”

Asta este secretul, să găseşti persoane pe care le cunoşti, fie destul de bine, fie chiar şi superficial, şi să te ţii după ele. Dacă fumează, e perfect, ai o scuză să mai ieşi afară, cu ele. Dacă nu, e imposibil să nu mai fie cineva preponderent introvertit la petrecere. Du-te şi vorbeşte cu persoana respectivă. Vă ajutaţi, reciproc, să duceţi jocul până la capăt.

În momentele în care lumea mănâncă, te simţi puţin mai uşurat. Nu mai e gălăgie, nu prea mai dansează nimeni. Chiar dacă nu eşti fan al acestor mese, trage cât poţi tu de fiecare dumicat, ştiind că a doua zi probabil nu ai să mănânci mai nimic, pentru că o astfel de seară reprezintă o ruptură şi în privinţa obiceiurilor alimentare. Astfel, când majoritatea lumii a terminat de mâncat, tu, dacă încă mai faci asta, ai o scuză.

În funcţie de diverşi factori, momentul dansului mirilor te poate afecta emoţional. Eu am tras lozul nenorocos de a aparţine găştii INFP, adică am sensibilitatea asta de care aş vrea să scap uneori, să o înlătur aşa cum elimini o tumoare. La ambele nunţi, m-am abţinut din greu să nu plâng când am privit acest moment, deşi nu plâng la filme/seriale, ori când citesc. Doar că, înclinaţia de a observa în amănunt anumite lucruri, combinată cu această sensibilitate, trezeşte anumite părţi din sufletul tău. Dacă eşti un introvertit norocos care face parte din altă gaşcă, acest moment tot te poate face să te simţi inconfortabil. Ideea că atâtea sute de ochi stau fixaţi pe cei doi miri te face să îngheţi gândindu-te că ai putea fi acolo. Că, într-o zi, chiar vei fi acolo.

Dacă alegi să consumi puţin alcool, atunci nu mai ai nevoie de acest ghid de supravieţuire, pentru că vei fi puţin mai dezinhibat şi seara va trece mult mai uşor. Însă, alegerea proprie de a nu consuma alcool atrage după sine această nevoie de a găsi mecanisme de a rezista.

Însă, doar pentru că trebuie să te pregăteşti, mental, dinainte, pentru a participa la o nuntă, asta nu înseamnă că urările tale adresate mirilor nu sunt sincere, din inimă. Mai ales dacă eşti INFP, te inspiră iubirea. Adori cuplurile din gaşca ta de amici, îţi place să observi acele mici gesturi care indivudalizează fiecare cuplu, şi dinamica dintre ei.  În majoritatea timpului, te bucuri când vezi că iubirea învinge.

Doar că de obicei preferi să învingă în privat, în dormitorul fiecăruia, nu într-o ceremonie colectivă unde să participi, ca introvertit, e o adevărată provocare.

Reclame

Un gând despre „Ghid de supravieţuire la nunţi pentru introvertiţi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.