Perspective diferite

547981_470333926321527_2131688456_nCând scrii la persoana a III-a, dintr-o perspectivă omniscientă, îţi permiţi o aparentă detaşare. Eşti undeva, pe vârful unui munte, contemplând multitudinea de arhetipuri care ar putea-sau nu-să se regăsească şi în tine, şi, din toate acele arhetipuri, alegi câteva pe care le modelezi în personajele pe care le creezi. Eşti ca un fel de zeu, când eşti acolo, pe vârf, aşteptând răsăritul sau apusul, fără să te grăbeşti. Apoi, în procesul de a scrie, devii ochiul din umbră, o voce ascunsă care narează spectacolul jucat de personajele pe care le-ai simţit, cât erai acolo, pe munte, demne de a fi povestite.

În schimb, atunci când scrii la persoana I, trebuie să te scufunzi adânc în tine şi să cauţi acolo părţi ascunse în întuneric, pe care să le scoţi la lumină uitând, în procesul scrierii, de ceea ce eşti şi atribuindu-le personajului căreia îi dai voce.

Atunci când scrii la persoana a III-a, mici părţi din tine pot sau nu să răzbată în anumite gesturi, alegeri, frământări ale personajelor. Însă, când scrii la persoana I, refuzi rolul demiurgului, alegând să transformi o posibilitate de a ta, un „cum ar fi fost dacă aş fi fost aşa?” într-o stea căzătoare.

Reclame

Un gând despre „Perspective diferite

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.