După primele două trimestre de sarcină…

3fc64347a0ad935b2ef38f2e771413daDupă primele două trimestre de sarcină, mi-am dat seama că această perioadă, pe lângă faptul că este unică, este şi într-un fel paradoxală. Dincolo de universalitatea ei, cred că pentru fiecare gravidă experienţa asta e cât se poate de personală.

Cum au fost, pentru mine, aceste şase luni?

La nivel fizic, am început să simt transformările evidente ale corpului meu de abia după ce au trecut patru luni ( deşi am realizat mult mai devreme că nu mai pot ieşi să alerg). Asta şi pentru că nu am avut greţuri şi stări de vomă decât vreo săptămână maxim. A fost o provocare interesantă să port acest „secret”, atâta timp cât trupul îmi permitea asta. Dintr-o perspectivă personală, dacă m-ar întreba cineva: „Şi, cum e să fii însărcinată?”, i-aş răspunde: „ Nu mai eşti tu cea care are control asupra trupului tău.” El se transformă, pur şi simplu, respectând biologia, fără să te mai întrebe dacă eşti şi tu de acord cu luatul în greutate, cu stările de greaţă, cu poftele, unele ciudate, cu toată avalanşa de hormoni care te fac să pari o variantă mai drăgălasă a unei persoane bipolare, cu nopţile nedormite din cauză că încerci să îţi găseşti o poziţie care să nu te incomodeze ( asta a fost „bucuria” adusă, în cazul meu, de ce-a de-a şasea lună). Pur şi simplu, corpul ştie ce are de făcut, iar tu trebuie să ţii pasul cu el.

Şi, deşi trupul tău ştie cel mai bine ce are făcut, lumea din jur nu realizează asta. Lumea din jur devine o expertă în ceea ce priveşte cum ar trebui să te hrăneşti, să naşti, ce eforturi ar trebui sau nu să faci, ce ar trebui sau nu să cumperi, ba chiar şi cum ar trebui să te simţi…Tot ce poţi face e să le zâmbeşti, să confirmi: „ Da, aşa e..”, dar să faci cum simţi tu că e cel mai bine pentru tine şi pentru copil.

Cum am simţit paradoxul despre care vorbeam la început? Deşi nu mai ai control asupra corpului tău, cumva, în perioada asta, eşti mai conectată ca niciodată cu el. Am realizat asta cu adevărat atunci când am început să simt mişcările lui bebe în burtă. Asta e o senzaţie pe care nu o poţi descrie în cuvinte. Conexiunea asta cu trupul tău şi cu fiinţa care se dezvoltă în el e unul dintre cele mai personale experienţe prin care poţi trece. Miliarde de femei înaintea ta au fost mame şi sute de miliarde vor mai fi, dar lovitura pe care o simţi tu în burtă, e ceva care nu a fost şi nu va fi trăit de altcineva.

Dincolo de corporalitate şi de transformările trupului, perioada primei sarcini e, practic, începutul unei noi etape din viaţă. Cu toate nedumeririle, deciziile care trebuie luate, frustările şi micile bucurii, pot spune că aceste două trimestre de sarcină au fost un amalgam de trăiri, un ghem de emoţii, unele contradictorii. Şi sunt conştientă că vor urma încă trei luni şi mai intense. M-au amuzat îndeajuns de multe meme-uri despre sarcină referitoare la ultimul trimestru al sarcinii..

Mi-e dor să alerg. Ştiu că multe gravide fac asta poate chiar până în luna a noua, dar corpul meu, după primele două luni, mi-a şoptit că el nu mai e în stare de acest efort, aşa că l-am ascultat. De ceva timp, mi-e dor să dorm pe burtă, sau, efectiv, după cum vreau eu. Încă mă pot încălţa singură şi mă gândesc, pierdută între amuzament şi groază, la momentul când nu am să am de ales decât să depind de altcineva pentru asta. Şi, în mijlocul acestor lucruri, mă întreb uneori: Cum pot să iubesc atât de mult fiinţa asta care se dezvoltă în mine, care îmi aude bătăile inimii şi care, destul de recent, a început să facă „mici acrobaţii”-Să o iubesc fără să ştiu încă cum arată, asta după ce de câţiva ani am iubit ideea existenţei ei- pe care recunosc, am proiectat-o undeva într-un viitor mai îndepărtat….Şi să „urăsc”, în acelaşi timp, faptul că e o provocare să îmi găsesc poziţia în care să dorm şi că m-am îngrăşat?

După primele două trimestre de sarcină, pot spune că să fii gravidă e o etapă de minunăţia căreia îţi dai seama, cu adevărat, de abia după ce trece. Minunăţie care nu e ca în filme, doar un chip strălucitor, bucurie, curcubee şi unicorni care dansează în jurul tău, baby-showers, şi o veşnică încântare. Ci minunăţie care e plămădită din aceeaşi substanţă cu viaţa însăşi: intensă în contradicţiile ei.

 

Anunțuri

2 gânduri despre „După primele două trimestre de sarcină…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s