Când eşti sora mai mare…( III)

Umerii îţi sunt mai grei. Pentru toate vazele pe care surorile/fraţii mai mici le-ar fi putut sparge, în copilărie, care ar fi fost responsabilitatea ta, dar mai ales îngreunaţi de presiunea de a nu sparge tu însăţi vaze în jurul tău. Pentru că, poţi aduna cioburile făcute de ei, dar e de neiertat ca ei să se înţepe în cioburile împrăştiate de tine.

 

Ar trebui să fii ca un lac, cel puţin aparent liniştit. Cu orice demoni ai mai avea, scufundaţi cât mai adânc în tine. La suprafaţă, să fii responsabilă, matură. Surorrile, fraţii mai mici, pot fi uragane, se mai pot juca uneori de-a Nero, dar aproape întotdeauna altcineva va construi din nou ce au ars. Tu, în schimb, ai să fii adeseori propriul arhitect. Pentru că ai să fii „lasă că se descurcă şi singură.”. Doar ai crescut prima, nu? Doar a existat o perioadă când ai fost singură, cu părinţii tăi, până să apară şi al doilea copil…Ai trecut prin anumite etape, fară să ai pe cineva mai mare decât tine care să preia asupra lui responsabilitatea pentru vazele sparte de tine.

 

Aşa că…ar trebui să afunzi într-un dulap tot ceea ce ai făcut ruşinos. În faţa mezinei/mezinului să fii un model. Şi în situaţia în care ai fi „oaia neagră”, rareori ai experimenta ce înseamnă să fii fiul rătăcitor, aşteptat cu braţele larg deschise, la un festin, după fiecare greşeală pe care o face. Dacă alegi drumul „oii negre”, de fapt va fi un drum al unui „outcast” care devine, treptat, invizibil ( oricum, ce „teribilisme” ai putea face tu, care ai crescut într-o perioadă în care, orice ai fi făcut, o mogâldeaţă era cu ochii pe tiine,  faţă de cei singuri la părinţi sau surorile şi fraţi mai mici, care nu au cum să ştie cât de mult doare uneori să te apleci după cioburile altora).

 

Pentru că, atunci când eşti sora mai mare, aproape întotdeauna eşti „lasă că se descurcă şi singură”.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.