De ce merită să te uiţi la Shameless…

shameesAm văzut cele 7 sezoane din serialul Shameless- U.S în aproximativ o lună ( cam 84 ore adunate în care aş fi putut face lucruri mult mai „utile”).  Nu regret niciun minut, serialul devenind unul dintre preferatele mele.

De ce merită să te uiţi la Shameless, în ciuda faptului că nu este un serial „uşor”, ci abordează subiecte tari, adeseori dintr-o perspectivă explicită? Tocmai pentru că nu este un serial „uşor”. E real. Îţi arată cum este viaţa atunci când trăieşti în ghetou, nu cum ar putea fi. Membrii disfuncţionalei familii Gallagher, precum şi ceilalţi rezidenţi din cartierul South Side, Chicago, supravieţuiesc, aşa cum pot, sistemului. Shameless nu este despre cum poţi să atingi visul american, de oriunde vii. E despre oameni care se descurcă, aşa cum pot, adeseori apelând la escrocherii sau ilegalităţi.

Destinul familiei Gallagher mi-a amintit de titlul cărţii lui Douglas Coupland, „Toate familiile sunt psihotice.” Există momente când să urmăreşti prin ce trece o astfel de familie disfuncţională te-ar putea face să te uiţi la propria-ţi familie dintr-o altă lumină. Însă, cred că toate familiile au propriii lor scheleţi ascunşi în dulapuri. Familia Gallagher nu îşi ascunde aceşti scheleţi. Şi-i expune, violent, brut, real. Dincolo de asta, la sfârşitul zilei, fraţii Gallagher fac faţă provocărilor împreună. Ce mi-a amintit Shameless a fost şi faptul că nu poţi învinovăţi în întregime părinţii, mediul în care ai crescut şi ce educaţie ai primit, ce exemple ai avut, pentru alegerile pe care le faci. De la un punct, greşelile pe care le faci sunt responsabilitatea ta. De la un moment, dihotomia natură-cultură nu mai are nicio relevanţă. E vorba de propriile alegeri şi greşeli.

Serialul dezvăluie, la fel de direct, cum îţi pot distruge viaţa alcoolul şi drogurile. Dar nu la modul în care ţi-ar spune, cumva subliminal, „uite, asta e cel mai rău lucru”. Ci la modul de „uite, aşa se întâmplă.”

Merită să te uiţi la Shameless pentru că serialul ăsta are un stil de a-ţi portretiza viaţa aşa cum este, nu cum ar trebui să fie. O dramă-comedie. Dincolo de situaţiile dramatice prin care trec membrii familiei Gallagher, ştiu cum să „petreacă”. Cum să se bucure de viaţa lor, aşa cum este. Iar asta îţi aminteşte să vezi şi tu motive de a „petrece”, dincolo de greutatea pe care o ai de cărat în spate.

Iar, dacă eşti de sex masculin ( şi poate nu numai), nu pot să las deoparte un alt motiv pentru care merită să te uiţi la Shameless: sâni.

 

 

Reclame

Un gând despre „De ce merită să te uiţi la Shameless…

  1. E genial, l-am terminat si eu acum o luna. Din ce am vazut in ultimul episod, nu pare sa se termine, inca. As spera sa apara si alte sezoane.
    Urmarindu-l, aveam impresia in anumite episoade ca un personaj anume va face lucruri marete in urmatorul episod, dar de fiecare data se intampla ceva neasteptat sau lua o decizie gresita incat sa naruie tot ce construise pana atunci. Lucrul acesta imi place, pentru ca e putin mai realist. Nu toate povestile au happy end, dupa cum ne-am obisnuit sa credem si-n vietile noastre, dar asta nu inseamna ca trebuie sa te dai batut, indiferent de ce-ti apare in cale.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.