Familia Stark, sau când onoarea te distruge

tumblr_mt8h4dXiZP1rifb4jo1_500De mici, am învăţat din basme că binele învinge întotdeauna, că balaurul este omorât de eroul neînfricat. Astfel de poveşti ne alinau nopţile şi ne potoleau frica de monştrii care ar pândi în întuneric. Credinţa ca binele învinge ne aducea confort, într-o lume unde de obicei „orice faptă bună nu rămâne nepedepsită”.

În seria „ A song of ice and fire”, lucrurile nu stau aşa. Binele nu învinge, pentru că nu există noţiunile de bine şi rău conturate în mod absolut, ca în basme. Lucrurile nu sunt aşa simple, nu e vorba de bine şi rău, ci de putere, lupta pentru putere şi la ce resurse eşti dispus să apelezi pentru a o obţine sau păstra.

Destinul familiei Stark este, într-adevăr, unul tragic, o pată de sânge în zăpada nordului care le curge prin vene. Ei s-au situat dincolo de putere şi, conduşi de onoare, au refuzat jocul. Blestemul lor a început în momentul în care Ned a ales să se implice totuşi în joc, în defavoarea familiei, pentru că nu a avut de ales. Un simplu „ nu”, şi ar fi trăit în continuare în linişte în Winterfell, în frigul neîndurător, dar care are ceva pur în el faţă de căldura plină de intrigi, şoapte, din capitală. Dar cum să spui nu regelui, care odată ţi-a fost ca un frate? O altă greşeală a lui Ned a constituit tocmai calitatea lui de om onorabil. Când avertizezi duşmanul ce îl aşteaptă, îi spui să plece că altfel îl distrugi, nu te poţi aştepta decât ca el să te distrugă înainte. Cât despre Robb Stark, a fost o greşeală faptul că nu şi-a ţinut promisiunea faţă de Walder Frey, însă nu cred că asta a fost cauza adevărată a sfârşitului lui. Chiar dacă ar fi ales datoria, tot ar fi continuat războiul şi ar fi fost ucis din ordinul Lannisterilor. Da, în mod sigur nu atât de mişeleşte, de crud, cum a fost omorât, dar el a fost pierdut din clipa în care a început războiul. Onoarea, curajul, îţi pot asigura două trei victorii, dar înving cei care au putere, şi unde rezidă puterea cel mai bine decât în bani, de la cel care dispune de cei mai mulţi bani? „A song of ice and fire” ne reflectă realitatea banală într-o lume fantastică, nu e doar un basm modern.

Dincolo de toate aceste greşeli, familia Stark este cea pentru care am plâns cu toţii într-un fel sau altul. Familia care nu merita acest destin, singura nu neapărat pură, cât nealterată de corupţie, setea de putere, faimă, bani. Pentru care vrem răzbunare.

Şi cu niste oameni de excepţie. Cu toţii au un caracter aparte, merită să scriu o postare pentru fiecare în parte. Arya…În ea e nordul cel mai sălbatic, e ceva de speriat în setea ei de răzbunare. Sansa e puternică în stoicismul ei, Jon e outsiderul care încearcă să descopere cine e, Bran, pentru vârsta lui, îşi duce lupta mai bine decât ar face-o unii adulţi.

Nu ştiu ce se întâmplă mai departe de sezonul trei, momentan am terminat de citit cartea „Game of Thrones”, peste ceva timp voi ajunge şi la cartea a treia şi voi afla ce se întâmplă mai departe ( aşa că din păcate această postare se axează mai mult pe serialul difuzat de HBO, detaliile din cartea a doua nu le ştiu încă, nici diferenţele dintre carte şi sezonul doi). Dar sper că acestşi copii Stark supravieţuitori vor şterge pata de sânge de pe stindardul casei lor, vor restaura nordul şi îşi vor găsi pacea. Pentru că merită, nu un sfârşit fericit, nu cred că poate fi vorba de aşa ceva în „A song of ice and fire”, ci liniştea, în Winterfell, departe de restul lumii.

Pentru că e ceva cu iarna asta…Indiferent de dogoarea verii, de câte grade arunci peste ea în încercarea de a o sufoca, cu câtă violenţă, corupţie, o îngropi sub o caniculă în care nu se poate respira, cu cât încerci să îi interzici sosirea, iarna mereu va veni. Iar când asta se va întâmpla, cei din familia Stark ştiu cum să îi facă faţă, pentru că sunt copiii ei. Frigul nu îi face să se ascundă în case, să tremure în întuneric, să se mănânce între ei, aşa cum se întâmplă cu sudicii. În frig, ei se ridică, îşi conduc cel mai bine teritoriul. Iar iarna va veni, odată şi odată, şi în „ A song of ice and fire”. Cântecul ei e aşteptat de toţi fanii.

( De azi, am creat această nouă categorie, în care voi scrie ocazional despre seria „A song of ice and fire”/ serialul „Game of Thrones”).

Un gând despre „Familia Stark, sau când onoarea te distruge

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.